ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Wiedeński Apfelstrudel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto piekła mi moja babcia

Wiedeński Apfelstrudel

Składniki:

Wiedeński Apfelstrudel

 

Sposób przygotowania:

Wiedeński Apfelstrudel
Nadzienie:jabłka umyć osuszyć.Usunąć gniazda nasienne i
każdą cząstkę pokroić na płatki grubości 2-3 mm. Skropić
sokiem z cytryny,oprószyć cukrem i cukrem waniliowym.
Delikatnie wymieszać z namoczonymi w przeddzień w rumie osączonymi rodzynkami,cynamonem i szczyptą soli.W rondelku roztopić 8 dag masła i wsypać bułkę tartą,lekko zrumienić.Wystudzić.
Ciasto:ubić emulsję z pół szklanki ciepłej wody,roztrzepanego jajka octu,soli,połowy roztopionego masła i oleju. Mąkę przesiać, połączyć z emulsją i starannie zagnieść ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk.(W razie potrzeby dosypać
mąki lub dolać wody-ciasto musi się rozciągliwe).Uformować kulę,posmarować łyżką roztopionego masła,przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 30,minut.Ciasto rozwałkować tak cienko jak tylko się da.Przełożyć na oprószoną mąką serwetkę i rozciągać:włożyć dłonie pod płat ciasta i unosząc je na kostkach palców rozciągnąć z wyczuciem na boki,lewo i w prawo jednocześnie.Grube brzegi ciasta odciąć nożyczkami.Powinna powstać płachta wielkości koła od roweru.Na powierzchni 2/3 ciasta rozsmarować tartą bułką
z masłem,pozostawiając spory wolny margines.Szybko rozłożyć nadzienie.Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z
posiekanymi orzechami i ułożyć na warstwie jabłek z rodzynkami.Unosząc w górę brzegi serwety, zwijamy rulon w kierunku wolnej od nadzienia powierzchni ciasta.Gotowe dość długi strudel ułożyć(zlepieniem do dołu).po przekątnej lub zwinąć jak rogal. na blasze, wyłożonej natłuszczonym pergaminem.Ciasto obficie posmarować masłem.Piec 30-40 minut w temp.200*C.Posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło.

Jedna porcja zawiera 353 kcal.