gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowany ryż z jabłkami podaję jako popołudniowy deser. Moje dzieci bardzo lubią takie danie.

Ryż zapiekany z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu, aż napęcznieje. Ugotowany ryż przekładamy mniejszego naczynia żaroodpornego. Jabłko dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemkę (wycinając gniazdo nasienne). Kawałki jabłka układamy w ryżu. Całość posypujemy cynamonem. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 minut w temp. 170-180 stopni.
Ryż zapiekany z jabłkami
Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu, aż napęcznieje.
Ryż zapiekany z jabłkami
Ugotowany ryż przekładamy mniejszego naczynia żaroodpornego.
Ryż zapiekany z jabłkami
Jabłko kroimy w ósemkę i układamy w ryżu.
Ryż zapiekany z jabłkami
Całość posypujemy cynamonem. Następnie zapiekamy