MamaZuzi

MamaZuzi

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Ryż z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pożywne danie dla niejadków

Ryż z jabłkami

Składniki:

Ryż z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami
Ryż gotujemy na mleku z cukrem aż do zagotowania mleka. Następnie garnek przykrywany grubym ręcznikiem i wkładamy najlepiej ( tak robiła moja mama) w pościel. Zostawiamy na jakieś 20 min aż do napęcznienia ryżu. Następnie obieramy jabła i trzemy na drobne wiórki, doprawiamy cynamonem i mieszamy. Kiedy już mamy gotowy ryż, natłuszczamy naczynie żaroodporne. Wkładamy warstwę ryżu na to jabłka i następnie dajemy resztę ryżu. Zapiekamy w pikarniku, aż ryż z górnej warstwy stworzy taką mała skorupkę. Sypiemy cynamonem. I gotowe


Termoobieg, 170 stopni, jakieś 20-30 min