migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Proste placuszki idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale mozna tez dać jakies inne owoce lub owoce podać do gotowych juz placuszków.

Racuchy drożdżowe z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół 0,5 szklanki mleka i wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.

Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem.

Nakładać po łyżce ciasta, łyżka uformowac placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z owocami, dżemem czy frużeliną.
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Do miski skruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół 0,5 szklanki mleka
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto.
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość.
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Nakładać po łyżce ciasta, łyżka uformowac placuszek.