Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjny sposób na podwieczorek albo przekąskę na imprezie! Połączenie słonej fety z delikatnym szpinakowym ciastem i suszonymi pomidorami tworzy fantastyczną całośc.

Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami

 

  • SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna – 1 szk
  • mleko – 350 ml
  • jajko L – 1 szt
  • sól – 1 szczypta
  • proszek do pieczenia – 1 szczypta
  • szpinak ( może być mrożony ) – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – 50 ml

 

Sposób przygotowania:

Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju . Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy. Dodajemy oczyszczony wcześniej i posiekany szpinak ( jeśli korzystamy z mrożonego musimy go wcześniej rozmrozić ) , odrobinę soli i przesmażamy kilka minut.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy mleko , roztrzepane jajko oraz lekko przestudzony szpinak. Wlewamy resztę oleju i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ). Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni. Odkładamy w ciepłe miejsce.

FARSZ: Suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty.

CAŁOŚC: Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony. Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki. Zajadamy! Smacznego!