jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Rolada z makiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna drożdżowa rolada z makiem i rodzynkami

Rolada z makiem i rodzynkami

Składniki:

Rolada z makiem i rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Rolada z makiem i rodzynkami
W miseczce rozpuścić drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i 2-3 łyżeczkami cukru,dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże podrosną, wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników (mleko ma być ciepłe). Zagniatać ciasto, do momenty aż nie będzie lepić się do rąk.Odstawić w ciepłe miejsce. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Mak zalać wrzącą wodą, moczyć przez 30 minut. Po tym czasie mak i rodzynki odcedzić przez sitko. Mak 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać rodzynki, cukier, rozpuszczone masło, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować, kłaść masę makową, zawinąć w roladę, końcówki zlepić. Odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosło. Przed włożeniem do piekarnika roladę delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 30-40 minut.