SUPERPRZEPIS

Rolada z dynią i jabłkiem

  • 5
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Rolada z dynią i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Pyszne połączenie dyni z jabłkiem zamknięte w biszkopcie. Rolada ekspresowa do wykonania. Już piekłam podobne z pomysłu Zbysiowej. Polecam bo szybko się robi i za każdym razem jest smaczna.

Składniki:

Rolada z dynią i jabłkiem

 

  • 300 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
  • 4 jabłka ( u mnie antonówki )
  • 4 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • 1/2 szk cukru
  • 1 szk mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada z dynią i jabłkiem
Jabłka i dynię pokroić w kostkę, dodać obydwa cukry i wymieszać. Formę do ciasta o wymiarach 37 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go z wierzchu masłem. Na papier wyłożyć pokrojoną dynię i jabłka. Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści, potem przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Wylać je na dynie i jabłka. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu uważając aby ciasto się nie rozpadło wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zawinąć roladę w ściereczkę. Położyć złączeniem ciasta do dołu i zostawić do całkowitego wystudzenia. Potem odwinąć roladę, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. 
Rolada z dynią i jabłkiem
Etap 1 wyłożyć dynię i jabłka na blachę .
Rolada z dynią i jabłkiem
Etap 2 potem wylać na to wszystko ciasto.
Rolada z dynią i jabłkiem
Etap 3 upiec i potem wyjąć z piekarnika .
Rolada z dynią i jabłkiem
Etap 4 zdjąć papier i zawinąć roladę w ściereczkę