Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rolada orzechowa z kremem maślankowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

orzechowe ciasto, krem z orzechami - wyszła pyszna rolada

Rolada orzechowa z kremem maślankowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada orzechowa z kremem maślankowym

 

  • biszkopt z przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-orzechowy-do-rolady-,przepisy,154259.html

 

  • KREM - 250 g masła roślinnego w kubeczku
  • ok. 200 g maślanki
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g orzechów włoski grubo mielonych

 

  • dodatkowo - słoik konfitury albo dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców
  • jakaś posypka do dekoracji albo mielone orzechy i kawałki czekolady

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa z kremem maślankowym
Przygotowałam biszkopt w/g przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-orzechowy-do-rolady-,przepisy,154259.html , ostudziłam. KREM - KREM - miękkie masło zmiksowałam żeby nabrało puszystości. Stopniowo, cały czas miksując, dodawałam po 1 - 2 łyżki maślanki i cukier puder. Na koniec wmieszałam orzechy przez co krem zyskał grudkowatą fakturę, dobrze widoczną szczególnie na wierzchu. ROLADA - ostudzony biszkopt rozwinęłam delikatnie. Wierzch posmarowałam dżemem wiśniowym a następnie ok. 3/4 całości kremu maślankowo - orzechowego i równie delikatnie zwinęłam z powrotem. Odłożyłam tak żeby brzeg rolady znalazł się pod spodem - rolada musi stężeć więc najlepiej zawinąć ją w folię i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Wierzch posmarowałam resztą kremu, posypałam mielonymi orzechami i udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami.
Rolada orzechowa z kremem maślankowym
ostudzony biszkopt rozwinęłam i posmarowałam dżemem
Rolada orzechowa z kremem maślankowym
na dżem wyłożyłam część kremu z orzechami i rozsmarowałam a następnie całość zwinęłam