SUPERPRZEPIS

Rogaliki z czekoladą

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Rogaliki z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Przepis na ciasto do rogali pochodzi z wydarzenia blogerów dotyczącego wspólnego pieczenia rogali. Ja od siebie dodałam do nich nutellę i to był strzał w 10.

Składniki:

Rogaliki z czekoladą

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • nutella

Sposób przygotowania:

Rogaliki z czekoladą
Wszystkie składniki ciasta włożyć do większej miski i zagnieść, następnie schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na trójkąty ja to zrobiłam na takim fajnym urządzeniu do rogali na każdym trójkącie umieścić niewielką ilość nutelli i zwinąć rogaliki. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nich zwinięte rogaliki. Piec w temp. 200 st około 20 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z czekoladą
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć.
Rogaliki z czekoladą
Na pociętych trójkątach ułożyć nadzienie i zwinąć.
Rogaliki z czekoladą
Zwiniete rogaliki ułożyć na blaszce i upiec.