Sposób przygotowania:
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Przyrządzić masę: orzechy zemleć, różę włożyć do rondelka, rozgrzać, wymieszać z orzechami, ostudzić. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta, pokroić w pasy szerokości 8 cm, następnie w trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczką masę, zawijać ciasno począwszy od podstawy trójkąta, formować rogaliki. Koniec ciasta zagiąć pod spód. Ułożyć na blasze, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Gorące oprószyć cukrem z wanilią.
Przygotować ciasto. Przyrządzić masę: orzechy zemleć, różę włożyć do rondelka, rozgrzać, wymieszać z orzechami, ostudzić. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta, pokroić w pasy szerokości 8 cm, następnie w trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczką masę, zawijać ciasno począwszy od podstawy trójkąta, formować rogaliki. Koniec ciasta zagiąć pod spód. Ułożyć na blasze, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Gorące oprószyć cukrem z wanilią.