Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo smaczny serniczek, który wprost rozpływa się w ustach. Tradycyjny zawsze piekę z rodzynkami. Tym razem dla odmiany upiekłam go z brzoskwiniami z puszki, z racji tego że niektórzy moi goście nie przepadali za rodzynkami.

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą

Kruche ciasto:

Masa serowa:

  • 900 g sera białego zmielonego
  • 6 sztuk jajek
  • 1 białko ( pozostało z ciasta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła

Owoce:

Polewa:

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier, wbijamy jedno żółtko, dodajemy śmietanę, masło oraz proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkladamy ciasto. Spód do sernika pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 - 20 minut do zrumienienia.

Do miski wkładamy ser biały, dodajemy żółtka, wsypujemy oba cukry i miksujemy na jednolitą masę. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do masy serowej. Lekko mieszamy łyżką. Pianę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Ponownie lekko mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód.

Brzoskwinie z puszki odsączamy. Kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na masie serowej. Wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut do zrumienienia.

Zimny sernik polewamy polewą czekoladową.

Smacznego !
Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Sernik, który piecze się w piekarniku na rumiano
Puszysty sernik z brzoskwiniami i polewą
Upieczony i stygnący serniczek, jeszcze bez polewy