gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Placek brzoskwiniowy..

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry placek, zrobiony wczoraj, dziś już go nie ma :)

Placek brzoskwiniowy..

Składniki:

Placek brzoskwiniowy..

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • I WARSTWA:
  • puszka brzoskwiń
  • 4 budynie waniliowe
  • 1 litr sok brzoskwiniowy
  • II WARSTWA:
  • 600 ml śmietany 30 proc.
  • 2 opakowania śnieżki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • III WARSTWA
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Placek brzoskwiniowy..
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dobrze. Następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania gęstej piany. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Całość wsypać do miski i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wlać do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez 30 minut. Wyjąć i ostudzić. I WARSTWA: brzoskwinie wyłożyć na biszkopty. Sok pozostały z puszki brzoskwiń wlać do miski. Dodać do niego sok brzoskwiniowy. Wymieszać dobrze. Przelać pół szklanki do osobnego garnuszka. Do garnuszka dodać budynie i dobrze wymieszać. Większą część soku zagotować. Gdy będzie się gotować wymieszać sok z sokiem z budyniami. Jak się zagotuje wtedy przełożyć masę na brzoskwinie. Odłożyć na ok. 1 godzinę.II WARSTWA: Śmietanę 30 procentową ubić w naczyniu. Dodać śnieżkę w proszku i cukier puder. Żelatynę rozpuścić jak podano na opakowaniu. Jak będzie zimna dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na placek. Wyrównać. Na wyrównaną śmietanę zetrzeć czekoladę. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.