Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Pistacjowe spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mega szybkie, smaczne i pełne aromatów danie obiadowe dla wegetarian. Polecam!

Pistacjowe spaghetti Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pistacjowe spaghetti

 

  • Składniki (na jedną osobę):
  • 100 g spaghetti Mamma Mia!
  • 2 łyżki pistacjowego pesto
  • 2 łyżki wody spod gotowania makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • garść ulubionego sera żółtego
  • garść pistacji
  • kilka listków bazylii
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Pistacjowe spaghetti
Przygotowujemy pesto- do blendera przekładamy zioła- bazylię i pietruszkę, dodajemy sól, ząbek czosnku oraz pomidory. Całość szybko miksujemy, stopniowo dolewając oliwę. Dodajemy pistacje i jeszcze raz całość blendujemy. Ja zawsze przygotowuję dość gęste pesto, a jego konsystencję nieco rozluźniam dodając oliwę tuż przed dodaniem go do konkretnej potrawy. Makaron spaghetti Mamma Mia! gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski. W małej miseczce łączymy ze sobą 2 łyżki pistacjowego pesto, 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody spod gotowania makaronu. Takim sosem polewamy makaron, dobrze mieszamy. Posypujemy przesiekanymi pistacjami oraz startym serem żółtym. Listki bazylii układamy jeden na drugim, zwijamy w rulonik jak cygaro i kroimy w cienkie julienne. Posypujemy nimi makaron. Smacznego!
Pistacjowe spaghetti
Etap 1 Pistacjowe spaghetti - gotowanie makaronu
Pistacjowe spaghetti
Etap 2 Pistacjowe spaghetti - przygotowanie pesto
Pistacjowe spaghetti
Etap 3 Pistacjowe spaghetti - łączenie makaronu z sosem
Pistacjowe spaghetti
Etap 4 Pistacjowe spaghetti - przygotowanie bazylii