Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pikantna francuska przekąska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szybka przekąska z kurczakiem.

Pikantna francuska przekąska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantna francuska przekąska

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (370 gram)

 

  • 20 dag polędwiczek z kurczaka

 

 

  • 10 dag żółtego sera

 

 

  • 100 ml ketchupu

 

  • 3-4 łyżki wody

 

  • 1 opakowanie dipu meksykańskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna francuska przekąska
Polędwiczki z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym, lekko solimy, odstawiamy do wystudzenia. Do ketchupu dodajemy wodę i dip meksykański, dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Do polędwiczek dodajemy ser, suszone pomidory i 2-3 łyżki dipu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy w mniej więcej równe kwadraty. Na środku każdego kwadraciku kładziemy łyżkę farszu. Zbieramy wierzchołki każdego kwadraciku i zlepiamy je dokładnie. Pieczemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z pozostałym dipem meksykańskim.
Pikantna francuska przekąska
Ciasto francuskie kroimy w mniej więcej równe kwadraty. Na środku każdego kwadraciku kładziemy łyżkę farszu.
Pikantna francuska przekąska
Zbieramy wierzchołki każdego kwadraciku i zlepiamy je dokładnie.