Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Filecik z kurczaka w takiej panierce jest świetną propozycją dla dzieciaczków jak i osób będących na diecie bezglutenowej.

Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała paczka chrupek kukurydzianych
  • jajko
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach
Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy. W malakserze mielimy chrupki na pył. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy sola i pieprzem i roztrzepujemy. W jajku moczymy przez 15 minut file. Następnie panierujemy go w chrupkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy fileta i smażymy na złoto z dwóch stron.
Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach
Etap 1chrupki kukurydziane mielimy w malakserze
Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach
Etap 2 filet z kurczaka rozklepujemy na kotlecik
Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach
Etap 3 jajko roztrzepujemy i moczymy w nim filet
Pierś z kurczaka w kukurydzianych chrupkach
Etap 4 filet obtaczamy w mielonych chrupkach