Dominisia

Dominisia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszystkim życzę smacznego:)

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

 

  • Ciasto
  • pół kilo mąki pszennej
  • żółtko
  • 2-3 łyżki oleju
  • 230 ml ciepłej wody
  • sól - około płaskiej łyżeczki

 

  • Farsz:
  • kilogram ziemniaków
  • pół kilo twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz

 

  • Do polania:
  • 1 cebula
  • 30 dag boczku

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem .Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać olej i ugnieść składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę... osobno na patelni można zrumienić cebulkę z pokrojonym w kosteczkę boczkiem.. Ugotowane pierogi polać cebulką z boczkiem... można podawać z śmietaną:)

Tagi:

ciasto