Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem .Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać olej i ugnieść składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę... osobno na patelni można zrumienić cebulkę z pokrojonym w kosteczkę boczkiem.. Ugotowane pierogi polać cebulką z boczkiem... można podawać z śmietaną:)