petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pierożki wiedeńskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierozki wiedeńskie :)))))

Pierożki wiedeńskie

Składniki:

Pierożki wiedeńskie

 

  • sól, 1/2 startej skórki z cytryny, 2 białka, 5 dag cukru pudru, 6 dag konfitury

Sposób przygotowania:

Pierożki wiedeńskie
Utrzeć dokładnie mąkę z masłem i twarożkiem homogenizowanym, dodac sól, skórkę z cytryny, po czym wyrobić ciasto. Zostawic je na godzinę w lodówce. Po minionym czasie wyciagnąć rozwałkować i wyciąć kwadraty o wymiarać 10 na 10 cm, a środek każdego włozyc konfiturę. Posmarować brzegi białkiem i zkleić w trójkąty. Ułozyć pierozki na wysmarowanej tłuszczem blaszce posmarowac gotowe pierozki białkiem i piec w goracym piekarniku na złoty kolor. Po ostygnięciu posypac cukrem pudrem.SMACZNEGO

Tagi:

mak