Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierniczki z różaną marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierniczki nadziewane marmoladą różaną są przepyszne. Mają jedną zasadniczą wadę, ze bardzo szybko znikają ze stołu ;)

Pierniczki z różaną marmoladą

Składniki:

Pierniczki z różaną marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z różaną marmoladą

ETAP 1:

Pierniczki z różaną marmoladą
Do podgrzanego miodu dodać masło i przyprawy.

Miód włożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, przyprawę do pierników i kawę, wymieszać aż masło się rozpuści, ostudzić, wymieszać z żółtkami.

ETAP 2:

Pierniczki z różaną marmoladą
Do mąki dodać ostudzony miód z przyprawami.

Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z kakao, połączyć z płynną masą miodową, zamieszać.

ETAP 3:

Pierniczki z różaną marmoladą
Dodać pozostałe, przygotowane produkty i zarobić ciasto.

Następnie do ciasta dodać śmietanę, sodę i pianę z białek, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

ETAP 4:

Pierniczki z różaną marmoladą
Z ciasta wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką desce rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, wkładać porcję marmolady.

ETAP 5:

Pierniczki z różaną marmoladą

Przykryć drugim ciasteczkiem, delikatnie dociskając zlepić brzegi.

ETAP 6:

Pierniczki z różaną marmoladą

Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut w temp 180 stopni.

ETAP 7:

Pierniczki z różaną marmoladą

Upieczone, zimne pierniczki oblać lukrem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.