Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona kaczka z kaszą i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kaczka nadziana kaszą gryczaną i usmażonymi z cebulką kurkami.

Pieczona kaczka z kaszą i kurkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona kaczka z kaszą i kurkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka z kaszą i kurkami
Kaczkę oczyścić z resztek piór. Nasmarować ją oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać majerankiem. Przyprawy wetrzeć w mięso. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na roztopionym, rozgrzanym maśle. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Poza sezonem można użyć mrożonych grzybów. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać je do kaszy. Wbić jajko, dodać kolendrę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Za pomocą wykałaczki spiąć skórę kaczki w miejscu po szyi. Do środka kaczki nałożyć farsz z kaszy i grzybów, skórę spiąć wykałaczkami, żeby farsz nie wyleciał. Nadzianą kaczkę przełożyć do rękawa do pieczenia i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie kaczkę w rękawie ułożyć na blasze. Kaczkę piec w 190 stopniach przez ok. 2 godziny (aż wierzch się ładnie zrumieni).
Pieczona kaczka z kaszą i kurkami
Kaczka podzielona na porcje z nadzieniem z kaszy i kurek z cebulką.