Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Każdy z nas zna przepis na pieczeń wieprzową - to jest mój przepis z kminkiem.

Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką

 

  • 1,5 kg. łopatki wieprzowej ze skórą
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 duże cebule ( pokroić na plastry i porozdzielać na krążki )
  • 2 ząbki czosnku ( pokroić w kostkę )
  • 1 duży korzeń selera (pokroić w kostkę i podzielic na dwie czesci)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka bylicy
  • 3 marchewki ( pokroić w cienkie 2 cm. słupki )
  • 1 pomidor ( pokroić w ósemki )
  • 4 zielone cebulki ( pokroić )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką
► Mięso odwrócić skórą do góry i ostrym nożem ponacinać. Dno dużego garnka, wyłożyć cebulą, czosnkiem i połową seleru, na wierzch położyć mięso ze skórą do dołu, mięso posypać pieprzem, bylicą, kminkiem i polać gotującą się wodą żeby pory w mięsie się zamknęły. Gotować pod przykryciem około 45 minut. ► Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, w koło ułożyć, marchewkę, zieloną cebulkę, drugą połowę seleru i pomidor, dodać margarynę, przyprawić pieprzem, solą i w koło podlać powstałym wywarem z gotowania. Teraz mięso odwrócić ze skórą do góry i przyprawić solą i pieprzem. ► Pieczeń włożyć do rozgrzanego pieca i piec około 60 minut w 180C / Termoobieg / ciągle podlewając wywarem, 5 minut przed koncem pieczenia wiesch ( skórę ) oblać szklanką lodowatej wody z solą aby powstała chrupiąca delikatna skórka.
Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką
Dno garnka wyłożyć warzywami - na wierzch położyć mięso ze skórą do dołu - przyprawić i polać gotującą się wodą żeby pory w mięsie się zamknęły.
Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką
Mięso - umyć - odwrócić skórą do góry i ostrym nożem ponacinać.
Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką
Pieczeń ciągle podlewać wywarem - 5 minut przed koncem pieczenia wiesch oblać szklanką lodowatej wody z solą - aby powstała chrupiąca delikatna skórka.
Pieczeń Wieprzowa z Chrupiącą Skórką
Po podgotowaniu - przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego - w koło ułożyć warzywa - dodać margarynę - przyprawić i piec w piekarniku.