IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami oraz serem mozarella to ciekawa propozycja na jarskie danie.

Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami

 

  • 400 gram makaron penne ,
  • 1 puszka tunczyk w sosie wlasnym ,
  • 80 gram oliwka bez pestek ,
  • 1 szt cebula biała ,
  • 50 gram masło ,
  • 3 szt pomidor ,
  • 1 puszka pomidorów pelati ,
  • 1 szt ser mozarella ,
  • 1/2 pęczek natka piertuszki ,
  • 1 szt papryczka chili ,
  • 1 szt cytryna ,
  • sól do smaku ,
  • do smaku Pieprz kolorowy ,
  • 1 łyżeczka cukier

 

Sposób przygotowania:

Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę, Na patelni topimy masło (można wlać oliwę) i smażymy cebulę na złoty kolor, dokładamy puszkę pomidorów, które lekko rozdrabniamy np. drewnianą łyżką, dolewamy wodę 150 ml i gotujemy około 5 minut od zagotowania wszystkiego. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą (delikatnie), pieprzem i cukrem. Papryczkę myjemy, czyścimy s nasion i kroimy na drobną kosteczkę, oliwki kroimy na połówki i następnie wraz z delikatnie rozdrobnionym tuńczykiem dorzucamy do sosu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odsączamy i dorzucamy do sosu wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami (można sparzyć przed pokrojeniem i mozarellą - również pokrojoną. Natkę drobno siekamy i dodajemy na koniec. Wszystko grzejemy aż roztopi się ser. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami
dokładamy puszkę pomidorów, które lekko rozdrabniamy np. drewnianą łyżką,
Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami
oliwki wraz z delikatnie rozdrobnionym tuńczykiem dorzucamy do sosu.