Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Uwielbiam kaszę jaglaną ponieważ jest bardzo zdrowa i wiele pyszności można z niej wyczarować. W formie pasztetu z warzywami jest bardzo pyszna i syta.

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Masa na pasztet:

Dodatkowo:

  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej ( niewielka ilość )
  • foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki

Sposób przygotowania:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Kasza:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko i studzimy.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.

Warzywa:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw
Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy i studzimy.

Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wykonanie masy:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw
Następnie z kaszy i warzyw wyrabiamy masę.

Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie natkę pietruszki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.

Do pieczenia:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw
Następnie masę na pasztet przekładamy do foremek.

Foremki za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet układamy na blaszce do pieczenia.

Pieczenie:

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw
Następnie pasztet pieczemy do zrumienienia. Studzimy.

Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.

Rady:
Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.


Tagi:

dania pasztety