ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Polędwica wieprzowa w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej podawać z ziemniaczaną zapiekanką

Polędwica wieprzowa w ziołach

Składniki:

Polędwica wieprzowa w ziołach

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa w ziołach
Obrać i umyć ziemniaki,pokroić w bardzo cienkie plasterki.Utrzeć żółty ser na drobnej tarce.Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie.Układać warstwami ziemniaki,każdą warstwę posypać żółtym serem,odrobiną pieprzu i soli.Obrać czosnek,posiekać lub przecisnąć przez praskę.Dodać do śmietany,polać sosem ziemniaki.Zapiekać 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200`C.Oczyścić i umyć pieczarki,pokroić w plasterki.Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu,dusić pieczarki przez 5 minut.Doprawić solą i pieprzem , zabezpieczyć przed wystygnięciem.Polędwice opłukać,a następnie dokładnie osuszyć.Rozgrzać olej na drugiej patelni,smażyć mięso na dużym ogniu ze wszystkich stron.Zmniejszyć ogień,smażyć mięso pod przykryciem jeszcze 10 minut,często odwracać.Umyć natkę pietruszki i drobno posiekać.Zdjąć mięso z patelni,posypać solą i pieprzem,obtoczyć w natce.Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu i jeszcze raz krótko podsmażyć mięso.Zawinąć w folię aluminiową,odłożyć na 10 minut.Następnie pokroić polędwicę w plastry,wyłożyć z pieczarkami na podgrzany półmisek.

Tagi:

sery ser