Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Szczupak z kurkami sosie winno-maślanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybę umyć, pokroić na 4 części. Cebulę obrać i posiekać, połowę wrzucić do rondla, zalać winem, lekko odparować. Dodać masło zost

Szczupak z kurkami sosie winno-maślanym

Składniki:

Szczupak z kurkami sosie winno-maślanym

 

  • 1 filet ze szczupaka o wadze ok. 600 gram razem ze skórą
  • 2 cebule
  • 250 ml. białego wina
  • ½ kostki masła
  • 400 g kurek
  • ½ pęczka koperku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szczupak z kurkami sosie winno-maślanym
Rybę umyć, pokroić na 4 części. Cebulę obrać i posiekać, połowę wrzucić do rondla, zalać winem, lekko odparować. Dodać masło zostawiając 1 łyżkę. Mocno mieszać rozpuszczające się masło z winem. Odparować do 2/3 objętości.



Piekarnik rozgrzać do temp 260 stopni. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i udusić na maśle z drugą połową cebuli. Rybę wstawić do piekarnika w nasmarowanym tłuszczem naczyniu. Piec 10-12 minut. Wyjąć rybę, polać sosem, przybrać kurkami i posypać koperkiem.