msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla odmiany do szarlotki dodałam ananasa i rodzynki.

Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • kisiel truskawkowy bez cukru
  • 330 ml musu jabłkowego
  • 6 krążków ananasa z syropu
  • duża garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.
Mąkę z proszkiem do pieczenia,żółtka jaj, 0,5 szklanki cukru i margarynę posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.2/3 zamrozić a pozostałą częścią wylepić natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blachę o wymiarach 25\35 cm.
Na cieście rozsmarować mus jabłkowy.Ananasa pokroić w kostkę i wraz z rodzynkami rozłożyć na jabłkach.
Z białek ubić sztywną pianę.Do ubitej wsypywać powoli 1 szklankę cukru cały czas ubijając.Na koniec wsypać proszek kisielu i zmiksować.
Na owoce zetrzeć na grubej tarce połowę zamrożonego ciasta. Wyłożyć pianę, rozsmarować i zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec w 180 stopniach przez ok.50 minut.
Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.
Na cieście rozłożyć mus jabłkowy.Posypać pokrojonym ananasem i rodzynkami.
Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.
Na warstwie musu i owoców zetrzeć część zamrożonego ciasta.
Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.
Na startym cieście rozsmarować pianę i zetrzeć resztę ciasta.
Szarlotka z musem jabłkowym i ananasem.
Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.50 minut.