KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Surówka z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny dodatek do ziemniaków z kapusty białej, marchwi, rodzynek, słonecznika, suszonego koperku i majonezu.

Surówka z kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty

 

  • Kapusta biała ćwiartka
  • Marchew 1 szt
  • Rodzynki sułtańskie 1 mała garść
  • Słonecznik 1 mała garść
  • Koperek suszony 1 łyżka
  • Majonez 2 łyżki
  • Papryka ostra
  • mielona do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, odciąć głąb, odkroić potrzebną ilość i poszatkować. Poszatkowaną kapustę posolić aby zmiękła. Słonecznik wyłuskać z łupin, a następnie prażyć na suchej rozgrzanej patelni. Rodzynki zlać wrzątkiem aby zrobiły się miękkie i pozostawić do ocieknięcia. Marchewkę umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Kapustę połączyć razem z marchewką, rodzynkami i słonecznikiem. Dodać suszony koperek i majonez. Doprawić do smaku przyprawami. Wszystko razem wymieszać. Surówkę schłodzić przed wydaniem - schować do lodówki na około 1 godzinę.
Surówka z kapusty
Warzywne i owocowe składniki mojej surówki
Surówka z kapusty
Zdrowa, intensywnie pomarańczowa marchew
Surówka z kapusty
Kapusta, marchew, prażony słonecznik, rodzynki miękkie...
Surówka z kapusty
...suszony koperek, majonez i przyprawy

Tagi:

kapusta