Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Spaghetti z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

szybko, smacznie - czego więcej potrzeba!

Spaghetti z kurkami

Składniki:

Spaghetti z kurkami

 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 50 dkg świeżych, drobnych kurek
  • 1/2 strączka papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju albo oliwy
  • 150 ml słodkiej śmietanki, użyłam 18%
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kilka łyżek startego białego oscypka albo żółtego sera
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • osolony wrzątek do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kurkami
Nastawiłam wodę na makaron i naszykowałam dużą patelnię. Kurki oczyściłam i opłukałam tylko trochę pod bieżącą wodą. Ponieważ były drobne nie musiałam ich kroić. Posiekałam natomiast obraną cebulkę i świeże chili bez pestek.  Makaron wrzuciłam do gorącej, osolonej wody. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam chili, cebulkę a po chwili kurki. smażyłam 3-5 min. a następnie wlałam śmietankę i gotowałam razem chwilę aż sos nieco zgęstniał. Doprawiłam go solą i pieprzem. Kiedy makaron ugotował się al'dente odcedziłam go i przełożyłam szybko do gorącego sosu, wymieszałam i już można było nakładać. Na talerzach posypałam danie startym oscypkiem (bo akurat miałam, ale może być parmezan albo żółty ser) i szczypiorkiem.

Pyszne i szybkie do przygotowania danie.

Tagi:

makaron sery ser