Książka Kucharska: Zimny bufet

Słone kruche babeczki z pastą serową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie - jeśli babeczki kupimy w sklepie, kolorowe i atrakcyjne - na jeden kęs

Słone kruche babeczki z pastą serową

Składniki:

Słone kruche babeczki z pastą serową

 

  • Kruche babeczki można kupić gotowe w markecie lub zamówić w pobliskiej cukierni. Dla chętnych podaję prosty przepis.
  • ½ kg mąki (na 25 babeczek)
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • sól
  • 1-2 łyżki śmietany 18% do zagniecenia
  • Pasta serowa
  • 250 g kremowego twarogu
  • ulubione zioła do smaku
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słone kruche babeczki z pastą serową
Babeczki

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, solą, jajkami, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozwałkować cienko, wylepić babeczki, ponakłuwać widelcem dziurki. Piec w temp. 160 stopni ok. 20 minut.



Składniki pasty zmielić.



Do przybrania: pomidorki koktajlowe, kawałki sardynek z puszki lub filetów anchois, pomidory suszone, kawałki ogórka lub papryki konserwowej lub surowego, prażone na patelni migdały, plasterki salami itd. Zależnie od inwencji.

Warto kupić rękaw z końcówką aby pasta efektownie się układała na babeczkach.