Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Skrzydełka w miodzie wg Siedlce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skrzydełka w miodzie - palce lizać

Skrzydełka w miodzie wg Siedlce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w miodzie wg Siedlce

 

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 10 dag orzechów włoskich lub migdałów,
  • 10 dag masła,
  • 5 łyżek miodu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek keczupu,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • tymianek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w miodzie wg Siedlce
Skrzydełka umyć, ułożyć w szklanym naczyniu. W rondelku stopić masło, dodać miód, olej, keczup, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek, sól i pieprz. Marynatę podgrzać, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na noc). Obracać, aby się równomiernie zamarynowały. Blachę wyłożyć folię, ułożyć skrzydełka. Piec 30 min w temp. 180 st. C. Po 15 minutach każde skrzydełko obrócić. 5 minut przed końcem pieczenia posypać orzechami lub migdałami, tymiankiem.
Skrzydełka w miodzie wg Siedlce
przepyszne skrzydełka.
Skrzydełka w miodzie wg Siedlce
dokładnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy na troszkę do lodówki
Skrzydełka w miodzie wg Siedlce
najlepiej gdy skorka jest spieczona , taka chrupiąca
Skrzydełka w miodzie wg Siedlce
Uwielbiam jak są nieco pikantne a wiec dodaje zawsze szczypte chilli