Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełka w marynacie teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gotowane skrzydełka z zupy nie muszą być nudne. Czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam.

Skrzydełka w marynacie teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w marynacie teriyaki

 

  • 2-4 ugotowane skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 4 małe listki Kafiru
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w marynacie teriyaki
Gotowane skrzydełka z zupy nie muszą być nudne. A , że często gotuję zupy na kurczaku ( w zasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam. Czas: 30 minut Składniki: 2-4 ugotowane skrzydełka z kurczaka 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pieprz kolorowy grubo mielony 4 małe listki Kafiru 3 łyżki wody Przygotować marynatę z sosu teriyaki, sojowego, 2 łyżek oleju, cukru, mąki ziemniaczanej, szczypty pieprzu. Ugotowane skrzydełka zalać marynatą, dołożyć listki Kafiru i zostawić na 30 minut przewracając je co trochę by marynata weszła w mięso. Na patelni lub w garnuszku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i włożyć na gorący wyjęte z marynaty skrzydełka. Obsmażyć na rumiano , podlać resztą marynaty i wodą ( listki Kafiru też przełożyć do garnuszka). Zagotować sos i doprawić go do smaku. Podałam nietypowo * z odsmażanymi na rumiano gotowanymi z mundurkach ziemniakami i tartą mizerią ** * Piszę, że podałam nietypowo bo z reguły drób lub inne mięso marynowane w sosie teriyaki komponowane są z ryżem lub makaronem ryżowym lub chińskim. Ja kiedyś przez przypadek miałam nadmiar ziemniaków ugotowanych do sałatki i wykorzystałam je jako dodatek do takich skrzydełek. A orzeźwiająca mizeria doskonale uzupełnia ten zestaw. ** Tartą mizerią nazywam mizerię doprawioną tak jak zwykła ( śmietana, sól, cukier, sok z cytryny, koper, pieprz) tyle , że ogórki są zamiast cięte na plasterki to ucierane na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Skrzydełka w marynacie teriyaki
Ugotowane skrzydełka wyjąć z zupy i ostudzić
Skrzydełka w marynacie teriyaki
Przygotować marynatę z obu sosów-soku z cytryny-mąki-pieprzu i cukru
Skrzydełka w marynacie teriyaki
Zalać skrzydełka marynatą i zostawić na 30 minut
Skrzydełka w marynacie teriyaki
Skrzydełka obsmażyć -podlać marynatą i wodą i dusić