lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Skubaniec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szerokim nożem siekamy mąkę, z margaryną i smalcem (smalec niekoniecznie, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche)...

Skubaniec

Składniki:

Skubaniec

 

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Ponadto:
  • 1,5 kg owoców(śliwki,wiśnie,agrest)
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Skubaniec
Szerokim nożem siekamy mąkę, z margaryną i smalcem (smalec niekoniecznie, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche), dodajemy cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kulkę ciasta białego rozwałkować, wyłożyć na blachę lub tortownicę, następnie zeskubujemy ciasto ciemne, dalej rozkładamy owoce. Z białek i cukru (1 szklanka) ubijamy sztywną pianę, wyłożyć na owoce, następnie zeskubujemy ciasto jasne. Piec w temperaturze 160-170 stopni C około 40-50 minut. Posypać cukrem pudrem.