LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super szybki i smaczny sernik.

Sernik gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • twaróg 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1
  • jaja 2-3 (zależnie od wielkości)
  • mleko ½ szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki (lub budyń śmietankowy lub waniliowy)
  • margaryna 1
  • herbatniki
  • Polewa:
  • czekolada gorzka 100 g
  • masło 2 łyżki
  • mleko 10 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z mlekiem. Twaróg, cukier, cukier waniliowy zmiksować z jajami na gładką masę. W garnku rozpuścić margarynę, dodać masę serową, mieszając podgotować. Na koniec dodać mączne mleko, dokładnie wymieszać i zagotować. Formę wyłożoną folią aluminiową, wyłożyć herbatnikami, wylać na to 1/3 masy serowej, na niej ułożyć herbatniki itd. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą polać ostatnią warstwę herbatników. Odstawić do schłodzenia. (Najlepiej podawać następnego dnia.)
Sernik gotowany
Miksowanie twarogu z jajami, cukrem i cukrem waniliowym.
Sernik gotowany
Dodanie masy twarogowej do roztopionej margaryny.
Sernik gotowany
Dodanie mącznego mleka do gotującej się masy serowej.
Sernik gotowany
Przekładanie herbatników masą twarogową.