Sernik dyniowy z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna propozycja na jesienny sernik, został upieczony z pure z pieczonej dyni. za spód posłużyły płatki owsiane. Moim zdanie sernik jest najlepszy w 24 godziny po upieczeniu.

Sernik dyniowy z karmelem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik dyniowy z karmelem

 

 

  • Masa serowa:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 300 g pure z pieczonej dyni
  • 4 jajka
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 2/3 szklanki cukru

 

  • Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki kremówki 30%

 

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z karmelem
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane mielimy w blenderze najdrobniej jak możemy. Dodajemy do nich masło, cynamon, kardamon i cukier waniliowy. Masę owsiana przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki. Ser umieszczamy w misce, stopniowo dodajemy cukier i ucieramy na średnich obrotach. Następnie dodajmy po jednym jajku, miksując wszystko na najniższych obrotach. Kolejno dodajemy esencję waniliową i masę dyniową. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Masę wylewamy na owsiany spód i pieczemy około 45 minut. Jeśli sernik będzie się zbytnio przypiekał należy go przykryć, np. folią aluminiową. Po upieczeniu sernik będzie mieć galaretowatą konsystencję. Nie należy się tym przejmować, gdy wystygnie zetnie się całkowicie. Sernik studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem sernika przygotowujemy karmel. Do garnuszka lub na małą patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy jednym ruchem wlewamy śmietankę i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Pamiętajmy jednak, że po wystudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje. Gdy karmel lekko przestygnie polewamy nim sernik.
Sernik dyniowy z karmelem
Sernik po wystudzeniu koniecznie trzeba polać karmelem