Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Serowe scones z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Serowe bułeczki z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno.

Serowe scones z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe scones z cebulą

 

  • SCONES:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • KARMELIZOWANA CEBULA:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Serowe scones z cebulą
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na maśle z cukrem. Kiedy trochę zmięknie dodać ocet i wino. Dusić, aż większość płynu odparuje. Dodać olej i odrobinę soli do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z drobno startym serem żółtym (gouda) i posiekać z zimnym masłem. Jajka roztrzepać razem z mlekiem i kurkumą. Odlać ok 2 łyżek płynu na posmarowanie. Wlewać po trochę mieszankę jajeczną i zagnieść ciasto. Rozwałkować grubo na ok 1-1,5cm. Wycinać scones okrągłą foremką lub w innym kształcie. Smarować wierzch jajkiem z mlekiem i kłaść karmelizowaną cebulę. Układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 15-20min w temperaturze 200*C. Bułeczki rosną do góry. Smacznego!
Serowe scones z cebulą
Do skarmelizowanej cebuli dodać na końcu olej i trochę soli.
Serowe scones z cebulą
Mąkę wymieszać z drobno startym żółtym serem.
Serowe scones z cebulą
Jajka roztrzepać dodając mleko i kurkumę.
Serowe scones z cebulą
Ciasto rozwałkować i wykrawać bułeczki foremką.