Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Schab duszony z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Niezwykle kruche i smaczne mięsko, do tego pyszny i aromatyczny sos z leśnymi grzybami. Prawdziwki to moje ulubione grzyby. To danie możemy podać z ulubioną surówką i ziemniakami.

Schab duszony z prawdziwkami

Składniki:

Schab duszony z prawdziwkami

Składniki:

  • pół kilo schabu
  • pół kilo świeżych prawdziwków
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • marynata do mięs klasyczna

Sposób przygotowania:

Schab duszony z prawdziwkami
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry. Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na większe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę, zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszając. Ja dusiłam całość około 50 minut.

4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do mięsa, mieszamy żeby nie było grudek. Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Podajemy.