szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

sałatka gyrosowa po tajsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

szybka w przygotowaniu sałatka pod warunkiem,że mamy już upieczone mięso z kurczaka.Nieco zmodyfikowana sałatka gyros, z sosem tajskim;

sałatka gyrosowa po tajsku

Składniki:

sałatka gyrosowa po tajsku

 

  • 4 porcje:

 

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 udko kurczaka wraz z nóżką (upieczone)
  • mała cebulka
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • około 6 łyżek sosu tao tao słodko tajskiego
  • 5 łyżek czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka knorr koperkowa
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

sałatka gyrosowa po tajsku
Na płaskim naczyniu najlepiej przezroczystym układamy poszatkowaną sałatę, następnie drobno pokrojone upieczone mięso z kurczaka, poszatkowaną cebulę, po całości rozrzucamy 5 łyżek kukurydzy; skrapiamy po całości sosem TaoTao słodkim chili bądź słodko-tajskim, posypujemy po całości 5 łyżkami czerwonej fasoli.Całość przykrywamy majonezem; posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, posypujemy kostką koperkową knorr bądź świeżym koperkiem, następnie pieprzem czarnym.Odstawiamy do lodówki na 20 minut.