Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka do obiadu wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka, prosta sałatka. Znakomity dodatek do obiadu.

Sałatka do obiadu wg Beatris

Składniki:

Sałatka do obiadu wg Beatris

 

  • 2 garście mixu sałat z roszponką
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej

Sposób przygotowania:

Sałatka do obiadu wg Beatris
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Można ją również pokroić w bardzo cienkie piórka, jak kto woli. Ogórki pokroić w półplasterki. Do sałaty dodać kiełki rzodkiewki, pokrojone ogórki i pokrojoną cebulę. Wszystko przemieszać i oprószyć solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Olej (lub oliwę) dokładnie wymieszać z octem balsamicznym, cukrem i musztardą. Ma powstać gładki sos. Tym sosem polać sałatkę. Całość lekko wymieszać.

Tagi:

sałata