Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z kaszą, awokado i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka idealna na kolację lub na lunch do pracy- zapakowana w przezroczyste słoiczki będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i wzrok.

Sałatka z kaszą, awokado i szynką

Składniki:

Sałatka z kaszą, awokado i szynką

 

 

 

 

  • 10 dag roszponki

 

  • 7 dag kiełków rzodkiewki

 

  • 10-15 dag szynki

 

 

  • 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej

 

 

 

  • Na sos:

 

 

  • 2 łyżki białego octu winnego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kaszą, awokado i szynką
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.Olej rzepakowy mieszamy z octem winnym i miodem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w drobną kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Roszponkę i kiełki płuczemy, odsączamy na sicie. Szynkę także kroimy w kostkę, W dużej przezroczystej misce lub mniejszych naczyniach (u mnie w słoiczkach :D) układamy kolejno warstwami: połowę kaszy gryczanej, roszponkę, szynkę, kukurydzę (2 łyżki kukurydzy możemy zostawić do dekoracji) i ogórka.Przykrywamy pozostałą kaszą, oraz suszonymi pomidorami. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Posypujemy sałatkę. Przybieramy kiełkami rzodkiewki i kukurydzą.10 minut przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem na całej powierzchni.