mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka z mozzarellą i świeżą bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo gustowna i eleganca sałatka na każdą okazję, lub na zwykłą przekąskę.

Sałatka z mozzarellą i świeżą bazylią

Składniki:

Sałatka z mozzarellą i świeżą bazylią

 

  • 2 opakowania kulek sera mozzarella (po 125g każde)
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 5 gałązek świeżej bazylii
  • 10 czarnych oliwek z zalewy
  • 10 zielonych oliwek z zalewy
  • około 1,5szkl oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z mozzarellą i świeżą bazylią
Pomidorki umyć, osuszyć, widelcem ponakłuwać "na gęsto". Bazylię umyć, wstrząsnąć, osuszyć i poobrywać listki od łodyżek. Kulki mozzarelli osączyć, jeśli są duże to przekroić na połówki. Oliwki czarne i zielone osączyć. Do wysokiego naczynia włożyć pomidory, ser mozzarellę, listki bazylii, czarne i zielone oliwki. Składniki zalać oliwą tak aby składniki były całkowicie zalane oliwą. Podana ilość oliwy może być mniejsza lub większa od wymaganej, jest to zależne od naczynia. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki osączyć nadmiar oliwy, składniki przemieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.

Tagi:

sery ser