Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałata lodowa z orzechami włoskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Połączenie beta-karotenu ze zdrowym kwasem alfa-linolenowym, z grupy kwasów omega-3

Sałata lodowa z orzechami włoskimi

Składniki:

Sałata lodowa z orzechami włoskimi

 

  • Na 4 porcje:
  • 1 główka (400 g) sałaty lodowej
  • 1 pokrojona w piórka czerwona cebula (100 g)
  • 6 sztuk (30 g) posiekanych orzechów włoskich
  • Grzanki z jednej cienkiej (30 g) kromki chleba pełnoziarnistego
  • Sos:
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • Suszone oregano
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałata lodowa z orzechami włoskimi

Umytą i osuszoną sałatę lodową pokrój na kawałki, włóż do miski. Dodaj cebulę i orzechy włoskie i wymieszaj delikatnie

Sos: Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, dopraw oregano i solą (lepiej mniej, niż więcej). Gotowym sosem polej surówkę i delikatnie wymieszaj.


151 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.