marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet szampański.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sporządzić syrop z wody i cukru,gotując go,schłodzić,przelać do butelek.Ubić syrop z szampanem,sokami,pianą z białka mikserem.Zamrozić.

Sorbet szampański.

Składniki:

Sorbet szampański.

 

  • 300 g.cukru,
  • 300 ml.wody,
  • 150 ml.szampana,
  • 1 białko ubite na pianę,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • 3 łyżki soku cytrynowego,
  • listki mięty i plasterki limonki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Sorbet szampański.
Z 300 ml.wody i 300 g. cukru ugotować syrop cukrowy.Zestawić,
schłodzić i przelać do kilku butelek,dodając szampana jako dodatek.Po 2-3 godzinach zlać syrop zmieszany z szampanem
do miksera,dodając po 3 łyżki soku pomarańczowego i cytrynowego oraz ubitą pianę z białek.Zmiksować składniki,aż się
spienią,a następnie przełożyć do pojemnika.Wstawić pojemnik do
zamrażarki na 2-3 godz.co jakiś czas przemieszać masę sorbetową.Po wyjęciu przełożyć sorbet do pucharków lub wysokich
kieliszków i dekorować przed podaniem plasterkami limonki i listk-
-ami świeżej mięty.