Sposób przygotowania:
Soczewiaki
1 Soczewicę płuczemy, wlewamy 3 szkl wody i gotujemy do miękkosci. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy, dodajemy cebulę i smażymy. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Gorącą soczewicę odcedzamy i starannie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cebulę ze skawarkami. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, bułkę atrtą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Mieszamy
2 Wafle rozkładamy na wilotnej ścierce, by zmiękły i rozsmarowujemy na nich gorącą masę z soczewicy. Zawijamy roladę i studzimy
3 Roladę kroimy w 2-3 cm plastry, panierujemy w rozkłóconym jjaku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju. podajemy posypane pokruszoną minikostką
2 Wafle rozkładamy na wilotnej ścierce, by zmiękły i rozsmarowujemy na nich gorącą masę z soczewicy. Zawijamy roladę i studzimy
3 Roladę kroimy w 2-3 cm plastry, panierujemy w rozkłóconym jjaku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju. podajemy posypane pokruszoną minikostką