sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Smażone paluchy serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Pyszne paluchy z dodatkiem białego sera. Do przygotowania idealnego ciasta nie potrzeba dużych umiejętności. Wystarczy trzymać się prostej zasady: dodajemy tyle samo mąki ile sera.

Smażone paluchy serowe

Składniki:

Smażone paluchy serowe

Składniki

Sposób przygotowania:

Smażone paluchy serowe
Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy rozgnieciony widelcem biały ser. Margarynę ścieramy na tarce a sodę rozpuszczamy w odrobinie wody. Dokładamy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na kilka części. Z każdej robimy wałek o grubości około 3 cm i kroimy go na mniejsze kawałki. Paluchy smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.