Grażyna87

Grażyna87

Kucharz
[Przepisów: 8]

Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne naleśniki z sosem waniliowo-ajerkoniakowym.

Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2,5 szklanki mleka ( jedna szklanka to 200 ml)
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg roztopionego masła
  • 2 jajka
  • mąka( aby uzyskać średnio gęste ciasto)

 

  • sos:
  • śmietanka 30% 750 ml
  • jedna laska wanilii
  • cukier około 7 łyżeczek cukru

 

  • Robimy ciasto na naleśniki i smażymy z odrobiną oleju( im mniej oleju tym naleśniki będą ciemniejsze).

 

  • Sos waniliowy:
  • Wanilię nacinamy wzdłuż i dodajemy do garnuszka. Gotujemy całość przez około 3 minuty. Studzimy. Do ostudzonego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak
Te naleśniki możesz zaserwować na zimno jak i na gorąco. Sos waniliowo-ajerkoniakowy można podać osobno lub z naleśnikiem.
Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak
Tak wygląda ciasto na naleśniki. Można do niego dodać np. kakao.
Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak
Musimy uważać aby nie przypalić tłustej śmietanki
Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak
im mniej tłuszczu dodasz do smażenia tym będą ciemniejsze
Naleśniki z sosem wanilia-ajerkoniak
polecam smażenie tych naleśników na świeżym oleju