paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Nadziewana pieczeń po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast w brytfance mięso można również upiec na grillu,potrzebny tylko obrotowy rożen,aby mięso upiekło się równomiernie

Nadziewana pieczeń po cygańsku

Składniki:

Nadziewana pieczeń po cygańsku

 

  • 800g wieprzowiny na roladę,
  • 1 papryka dowolnego koloru,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 50g słoniny,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego (wedle gustu),
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana pieczeń po cygańsku
Płat mięsa przeznaczony na roladę oprószamy solą i pieprzem(około 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu). Paprykę myjemy,usuwamy nasiona i kroimy na dość dużą kostkę. Obraną cebulę i słoninę kroimy w kosteczkę i razem z papryką mieszamy z przecierem pomidorowym,delikatnie solimy, posypujemy pieprzem. Na mięso nakładamy farsz złożony z cebuli,słoniny i papryki,całość rolujemy. Powstałą roladę mocno obwiązujemy nitką,żeby nie rozwaliła się podczas pieczenia. Mięso wkładamy do brytfanki,smarujemy je olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Roladę często obracamy aby się równomiernie upiekła,polewamy ją powstałym w brytfance sosem. Pieczemy tak do miękkości mięsa. Około 15 minut przed wyciągnięciem smarujemy pieczeń ketchupem.