Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Muffinki marchewkowe pod czapką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bez takich muffinek nie wyobrażam sobie jesiennych weekendów, polecam je gorąco, bo są przepyszne.

Muffinki marchewkowe pod czapką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki marchewkowe pod czapką

 

  • 1 szklanka startej marchewki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 90g cukru
  • 240g mąki,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 3 łyżki mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowe pod czapką
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka i olej, roztrzepujemy je. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, posiekany orzechy i startą marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki (12 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż się zarumienią. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy mascarpone oraz aromat pomarańczowy i dokładnie mieszamy aż do powstania gęstego lukru. Na ostudzone babeczki nakładamy porcję lukru, dekorujemy je całymi orzechami (można również posiekać część orzechów) i listkami mięty. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)
Muffinki marchewkowe pod czapką
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki.
Muffinki marchewkowe pod czapką
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól.
Muffinki marchewkowe pod czapką
W drugiej misce łączymy ze sobą jajka i olej, roztrzepujemy je.
Muffinki marchewkowe pod czapką
Masę przekładamy do formy na muffinki (12 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż się zarumienią.