jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Młode ziemniaki z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Co roku z utęsknieniem wyczekuje młodych ziemniaków. To moja ulubiona wersja ich podania. Gdy nie mam rzodkiewek posypuje je po prostu koperkiem, polewam masłem i popijam kwaśnym mlekiem. Mniam!!!!

Młode ziemniaki z rzodkiewką

Składniki:

Młode ziemniaki z rzodkiewką

 

  • Składniki:
  • Pęczek rzodkiewek,
  • 2 łyżki masła,
  • Pęczek młodego koperku,
  • Około 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • Sól, pierz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki z rzodkiewką
Ziemniaki delikatnie obieramy zeskrobując skórkę. Mozna także dokładnie je umyć pod wodą. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. tak ugotowane odcedzamy i delikatnie studzimy. Jeśli ziemniaki były duże przekrawamy je na mniejsze części.W dalszej kolejności rozpuszczamy na patelni masło. Na rozpuszczone wsypujemy ziemniaki. Delikatnie obsmażamy. Między czasie płukamy i siekamy koperek Rzodkiewki myjemy, usuwamy „ogonki”. Tak przygotowane dzielimy na ćwiartki. Rzodkiewki dokładamy do podrumienionych ziemniaków. Smażymy razem przez chwilę, aby rzodkiewka się lekko odbarwiła i zmiękła. Przed końcem smażenia dokładamy koperek i całość doprawiamy.

Tagi:

ziemniaki