Mleczne lody morelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody na bazie mleka i mleka w proszku. Morele stały się wyśmienitym dodatkiem do nich, więc jak najbardziej polecam.

Mleczne lody morelowe

Składniki:

Mleczne lody morelowe

Przecier morelowy

  • 200 g dojrzałych moreli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Pozostałe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Mleczne lody morelowe

Przecier morelowy

Mleczne lody morelowe
Pokrojone morele podsmażamy z cukrem do miękkości

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości.
Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.

ETAP 2:

Mleczne lody morelowe
Mleko, mleko w proszku, cukier puder i jogurt łączymy

Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką. Jeśli mrozimy dłużej trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.