anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Mięsko na szybko zwane świeżyzną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie mięsko zawsze robi moja babcia,gdy kupuje świeżą wieprzowinę, tylko dodaje jeszcze małe kawałki boczku :)

Mięsko na szybko zwane świeżyzną

Składniki:

Mięsko na szybko zwane świeżyzną

 

  • 1 kg wieprzowiny ( łopatka lub od szynki)
  • 4 duże białe cukrowe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Mięsko na szybko zwane świeżyzną
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kawałki. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor, wyjąć na talerzyk. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnie po mięsie, obsmażyć. Dodać do cebuli, lekko posolić posypać majerankiem i sporą ilością pieprzu ziołowego, dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 10-15 min (nie dłużej, mięso nie może być rozgotowane) musi być lekko twarde, kroimy je nożem. Smacznego Polecam :)

Tagi:

szynka