renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Mielone z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki niewielki dodatek pestek z dyni wbrew pozorom spowodował, że nabrały te kotleciki wyjątkowego smaku.

Mielone z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z pestkami dyni

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 100 gram pestek dyni
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz mielona papryka słodka do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z pestkami dyni
Na początek mięso z łopatki zmielić w maszynce. Otręby zalać wodą, żeby napęczniały. W misce umieścić, mięso, otręby, posiekane pestki dyni, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wyrobić, tak żeby składniki się połączyły. Następnie formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Mielone z pestkami dyni
Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia.
Mielone z pestkami dyni
Następnie dodać namoczone uprzednio otręby.
Mielone z pestkami dyni
Kolejno dodać pestki dyni, jajko, czosnek i przyprawy.
Mielone z pestkami dyni
Wyrobić masę mięsną, kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.